GETUIGENISSEN

UIT HET HART

KIPPENKWEKER

Bart baeyens

De Ecologisch Investerende kippenkweker die op het kapblok ligt.

Wat is er gebeurd met rechtvaardigheid bij de overheid, wanneer 6 jaar na het verkrijgen van een vergunning mijn bedrijf zou moeten sluiten. Wie blijft er straks nog over om gezond en klimaatvriendelijk voedsel voor jullie te produceren?

 

Het Verhaal van Bart

Ik wou rendabel blijven, ondanks de stijgende kosten. Rechtszeker uitbreiden is de enige oplossing om verder te gaan met een duurzame en financieel gezonde kippenkwekerij. 

In 2019, na het nemen van vele horden en een uitgebreid milieueffectenrapport, kreeg ik een vergunning om een moderne kippenstal te bouwen. Voorwaarde was dat die zo goed als stikstof neutraal zou worden. Daarom investeerde ik in een warmtewisselaar om het kippenmest sneller te drogen. Dat zorgde voor een drastische verlaging van de stikstof uitstoot.  

In februari 2022 kreeg ik een brief van de overheid. Men gebruikt oude en foute gegevens uit 2014 waardoor in 2025 de sluiting van mijn bedrijf dreigt.

KRUISBERGHOEVE

Innoverende landbouw

Het Verhaal van Paul

Ik hou van innovatie. Ik zoek bijvoorbeeld naar oplossingen om water- en CO2 neutraal gewassen te spoelen en te versnijden. Organisch afval wordt gecomposteerd en gebruikt om de gronden waarop we gerst telen te verbeteren. Die compost houdt ook stikstof vast. Daarnaast moeten we ook bemesten, anders kan je nu eenmaal niet aan landbouw doen. Om de korte keten af te ronden wordt de geoogste gerst verwerkt tot mout. Daarmee brouwt Lokale brouwerij Het Nest het heerlijke streekbier “Troef.” Volop inzetten op vernieuwingen in eigen streek, dat kan alleen wanneer we zekerheid hebben. Vandaag wijzigen normen en decreten te vaak en volgens de toekomstige regelgeving valt een gedeelte van ons land in nul bemestingszone. Zo wordt innoveren moeilijk, wordt de korte keten doorgesneden en komt er straks geen troef van eigen bodem meer uit de tap.

De Innoverende landbouwer die houdt van korte ketens, en bier!

Hoe moeten we innoveren zonder rechtszekerheid. Vandaag wijzigen normen en decreten te vaak, waardoor het moeilijk wordt. Komt er straks nog een Troef van eigen bodem uit de tap?

5de GENERATIE

Passioneel boeren

De 5e Generatie passioneel boeren die verstikt wordt door stikstofnormen.

Wie wil er nog agrarisch ondernemen wanneer onzekerheid en strengere normen nog weinig toekomstperspectief bieden? Moeten we in de toekomst misschien uit het buitenland importeren en komt onze voedselproductie op korte termijn onder zware druk?

 

Het Verhaal van Tom en Toon

Als kind gingen we ’s winters schaatsen op het Zwart Water. Het was het enige ven dat we kenden hier in de streek. Sindsdien werden rondom ons, dus door de mens, meer vennen en natuur aangelegd. Gelukkig blijft ons melkveebedrijf groen ingekleurd. Het eten voor onze dieren, dat kweken we volledig zelf, op ons eigen akkerland. Daarnaast telen we ook nog suikerbieten en wortelen. Nietsvermoedend kochten we begin 2022 nog een flink stuk akkerland bij. Door het stikstof akkoord is de kans groot dat voor het merendeel van onze gronden een nul-bemestingsnorm wordt ingevoerd. Daardoor gaat niet alleen de opbrengst per hectare drastisch naar beneden, maar ook de financiële waarde. Eigenlijk verliezen we zo een flink stuk van ons spaargeld. Zoon Toon wou naar de landbouwschool. We overtuigden hem een andere studierichting te kiezen.

HOEVE-IJS

Holstein

Het Verhaal van Eveline en Guy

Wij verkopen en serveren hoeve-ijs. Het label hoeve-ijs hebben we verdiend door onze eigen dagverse melkproductie te gebruiken. Lekkere melk, van dieren die we voeden met zelf geteelde gewassen. Achter onze boerderij lag een kleiput. Na de kleiwinning werd het afval van Turnhout erin gedumpt. Nu staat het voormalige stort ingekleurd als habitatgebied. Onze buur werd natuur. Dat heeft een invloed op hoe, volgens het stikstof-decreet, onze impactscore wordt berekend. De uitstoot door onze koeien is nu te hoog. Zonder koeien hebben we geen melk, en zonder melk kunnen wij geen hoeve-ijs maken voor jou. Zonder koeien hebben wij geen inkomen meer.

De Heerlijk Hoeve-ijs makers voor wie dagverse melkproductie moeilijk wordt.

Hoe gaan we hoeve-ijs maken zonder eigen melk, omdat we op onze boerderij geen koeien meer kunnen houden. Zit jij straks niet meer bij ons op het terras om lekker te genieten op een zwoele zomeravond.

CLAASSE LUCIUS

aardbeienkwekerij

De Milieuvriendelijke aardbeienkwekerij zonder toekomst.

Smullen jullie binnenkort nog lekkere en gezonde aardbeien, of gaan we binnenkort alleen nog ingevoerde aardbeien eten. Is het niet heel zonde dat aardbeien uit het buitenland een veel grotere ecologische voetafdruk hebben dan de onze?

Het Verhaal van Marleen en Marty

Al 22 jaar kweken we voor jou de lekkerste aardbeien. Daarvoor verzamelen we regenwater in een bassin en dat gebruiken we om onze planten te voeden. Het overtollige water, het drainwater, vangen we op, we filteren het waarna het wordt hergebruikt. 

Zo vermijden we dat nutriënten in de natuur terecht komen. Zo dragen wij zorg voor het milieu en kunnen we ecologisch telen. We zijn fier dat onze productie nagenoeg stikstof-neutraal is. 

De plannen voor het Turnhoutse Vennengebied brengen onze duurzame en milieuvriendelijke productie in het gedrang. Onze toekomst is onzeker, net als de waarde van ons bedrijf dat eigenlijk onze spaarpot was voor later.

PONYHOEVE

Manege en zorgboerderij

Het Verhaal van Johan en Diane

Op onze manege houden we een 70-tal paarden en pony’s. We werken er intensief met personen met een beperking. Daarvoor creëerden we een veilige omgeving in ons eigen bos. We beschikken over verblijfsaccommodatie voor 47 personen en organiseren ponykampen en rijlessen voor organisaties en scholen. We zijn zelfvoorzienend, want we verbouwen zelf voedsel voor onze dieren. Het vroegere akkerland rond onze site werd ingekleurd als natuurgebied, waardoor onze toekomst nu onzeker is. De maatschappelijke impact van wat wij doen is groot. Er zijn slechts weinig plaatsen waar G-sporters aan paardensport kunnen doen.

De Kleinschalige Zelfvoorzienende ponyhoeve die van de kaart dreigt te vallen.

Blijft het mogelijk voor jongeren om bij ons op een unieke manier voor het eerst kennis te maken met het platteland en de paardensport? Kunnen onze G-sporters blijven paardrijden gezien het beperkt aantal plekken waar ze terechtkunnen?

MEESTER

Stijn verbist

Meester Stijn Verbist geeft een korte toelichting over de actie Red je Boer.